ClickCease

Riskutbildning MC

Flygvu över Hamngatan i Stockholm

För dig som funderar på att ta MC körkort finns det en hel del saker at tänka på! Du behöver dels övningsköra, såväl som studera teorin som krävs för att få körkortet. Du behöver dessutom genomföra riskutbildningarna, precis som när du tar ett B-körkort. Så vad ingår i riskutbildning MC? Riskutbildningen ser ungefär likadan ut för MC, som det gör för personbil. Det finns dock några skillnader som är viktiga att veta om. Läs vidare för att ta del av de olika momenten och vad du behöver göra för att förbereda dig för dem – för att klara av dem så snabbt och säkert som möjligt.

Vad är riskutbildning?

Riskutbildning är precis vad det låter som – en utbildning som lär dig om riskerna i trafiken. Du kommer att lära dig om riskfyllda beteenden som du själv kan orsaka, såväl som risker som kan orsakas av medtrafikanter, väderförhållanden, hastigheter och säkerhetsrisker. Den består av två lika delar, riskettan och risktvåan. Riskettan är en teoretisk utbildning medan risktvåan är en praktisk, där du får köra motorcykel och utsätta dig för risker i trafiken, på ett säkert och kontrollerat sätt såklart.

Hur går riskettan till?

Riskutbildning del 1 – även kallad riskettan – är alltså en teoretisk utbildning som går ut på att lära sig kring riskfyllda beteenden i trafiken. Under riskettan diskuterar man, precis som på riskettan för personbil, beteenden som du som förare kan utsätta dig själv för som är farliga eller riskfyllda. Dessa beteenden inkluderar allt från alkohol, till droger och trötthet. Det är en kurs som genomförs på trafikskolan där en instruktör går igenom allt du behöver veta kring riskfyllda beteenden i trafiken.

Hur går risktvåan till?

Riskutbildning del 2 – eller risktvåan – är den andra delen av riskutbildningen, alltså den praktiska! Här kommer du som förare att få chansen att utsätta dig för riskfyllda situationer på ett kontrollerat och säkert sätt. Den är till för att du ska veta hur man manövrerar fordonet på ett säkert sätt under alla omständigheter.

Under risktvåan lånar du en motorcykel av trafikskolan som du får genomföra utbildningen på. Du kommer bland annat att få accelerera snabbt, bromsa in från höga hastigheter såväl som prova på snäva svängningar och svåra manövrar. Utbildningen är till för att se om du är medveten om hur man kör en motorcykel på bästa sätt, om du kan hantera fordonet och om du är medveten om vilka risker som kan uppkomma under särskilda omständigheter.

Kan man bli underkänd på riskutbildning MC?

Riskettan, den teoretiska delen, kan inte underkännas då du inte genomför något test för att klara av den. Du kan däremot bli underkänd på risktvåan om du inte kan bevisa att du har förmågan att hantera fordonet på ett säkert sätt. Oftast innebär detta att du behöver träna mer på övningskörningen och genomföra risktvåan igen när du är mer säker på hur du ska manövrera fordonet. Om du vet med dig att du inte är säker på hur du hanterar en motorcykel ska du inte boka risktvåan. Du behöver ha många timmar av övningskörning i bagaget och känna dig bekväm med motorcykeln innan du genomför risktvåan, för din egen säkerhets skull.

Boka riskutbildning 1 & 2

Det är obligatoriskt att genomföra riskutbildningarna för att kunna ta ett MC körkort. Om du genomfört båda delarna, såväl som övningskört och studerat teori, är du kvalificerad till att ta kunskaps- och förarprovet. Det krävs såklart också att du känner dig säker med din körning och att du studerat teorin, för att klara proven i slutändan. När det är dags att skriva kunskapsprovet och genomföra uppkörningen bokar du båda proven via Trafikverket. Precis som för ett B-körkort kommer du att köra tillsammans med en förarprövare som bedömer dina förmågor att hantera fordonet och som sedan meddelar dig kring huruvida du klarat av provet eller inte. När du gått riskutbildningarna är de giltiga i 5 år framöver, vilket innebär att du inte behöver gå dem igen på fem år om du skulle välja att skjuta på ditt körkort.

Vi på Stockholm City Trafikskola erbjuder riskutbildning del 1 & 2 för dig som ska ta ditt MC körkort. Om du vill boka riskutbildning MC kan du göra det direkt via vår hemsida! Du hittar bokningen under fliken ”bokning / webbshop” där du enkelt genomför din bokning för såväl körlektioner som riskutbildningar .

Välkommen till Stockholm City Trafikskola!

Har du en medicinsk diagnos och ska ta körkort?

Intyg för högre behörighet och körkortsintyg

Om du har någon typ av diagnos, t.ex ADHD, ADD, asperger, autism eller diabetes och ska ta körkort så behöver du i regel lämna ett läkarintyg som visar aktuell status för din diagnos. Detta blir du meddelad om i samband med att du ansöker om körkortstillståndet. Det är ofta svårt att få tid för detta intyg hos psykiatrin och i sådana fall kan du vända dig till Läkarintyg Direkt i Solna.

Synundersökning 200 kr!

Man som gör synundersökning

Nu kan du göra din synundersökning för körkortstillståndet hos oss. Kostnad: 200 kr. Synundersökningen kan du exempelvis göra under någon av våra kurstillfällen.

Vi ger dig individuellt anpassad hjälp!

På Stockholm City Trafikskola står pedagogiken alltid i centrum. Vår målsättning är att samtliga våra körkortselever ska få individuellt anpassad hjälp. Vi utgår alltid ifrån dina nuvarande behov och kunskaper när vi planerar din utbildning. Har du några frågor om körkortsutbildningen? Kontakta oss!

Vi är guldmedlemmar i STR!

STR Guldmedlem

Det innebär att vi använder digital teknik för effektiv bokning och inlärning, löpande fortbildar våra trafikutbildare och följer upp arbetet med mätbara kundutvärderingar. För dig innebär det en trygghet – med oss kommer du få bäst hjälp för att nå dina drömmar.

Miljövänlig Trafikskola!

På vår Trafikskola i Stockholm värnar vi om miljön. Bland annat innebär detta att våra bilar är nya, miljöklassade fordon med låg bränsleförbrukning Vi lägger också stor vikt vid att lära våra elever att bli en säker, lugn och "miljösmart" bilförare. Låg bränslefbrukning via välplanerad bilkörning är en viktig grundfaktor.

Dela upp betalningen!

Resursbank logo

Upp till 24 månader RÄNTEFRITT. Läs hur du kan dela upp din betalning.

STRs Elevcentral